Sri Lanka-Colombo

Colombo, Sri Lanka’nın başkenti. Kozmopolit, Hindistan’a göre çok daha temiz ve düzenli bir şehir. Eğitim ve refah seviyesi yine Hindistan’a kıyasla epey yerinde. 5 milyon nüfusu bulunan Colombo Hindi, Müsliman, Hristiyan ve Budistleri bünyesinde barındırıyor. İngiliz sömürgesinin hissedildiği Colombo farklılıkları bünyesinde barındırması dolayısıyla oldukça gelişmiş bir şehir. İçinde alışveriş merkezleri, gökdelenler, dev televizyon kulesi, limanı ve lüks otelleri ile Asya etkisini çok olmasa da; çarşısı, tapınakları “temple” ve mini taksi “tuktuk”ile Asya etkisini yine de hissettirmeyi başarıyor. Colombo büyük bir yer olmasına karşın, görülecek yerleri bir günde bitirebilirsiniz.

ULAŞIMI NASIL SAĞLARIM

Colombo Havaalanın’dan uber kiralayabilirsiniz veya şehir merkezine giden 138 numaralı otobüse binip Colombo Fort’a yani şehir merkezine ulaşabilirsiniz. “Pick me” adlı tuktuk aplikasyonu var, muhakkak onu indirin telefonunuza. Böylece taksicilerin size yüksek fiyat söyleyerek kandırmaya çalışmalarını önlemiş olursunuz, çünkü uygulama ile bitaksi uygulaması gibi nerden nereye gideceğinizi yazdığınız zaman size ortalama fiyatı çıkartıyor. Aksi takdirde olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlar isteyebiliyorlar. Colombo büyük şehir olduğu için en rahatı ulaşımı uygulamayı kullanarak tuktuk ile yapmak.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

1-Galle Face Green Beach       
  Uzunca bir kumsal. Sol tarafı deniz, sağ tarafı ise gökdelenlerden ve sokak satıcılarından oluşuyor. Denize girmek Sri Lanka’da çok dalgalı olması dolayısıyla tavsiye edilmiyor ancak yürüyüş yapabilir, suyun kenarında ayaklarınızı ıslatabilir, sahil kenarı oturup içeceğinizi yudumlayabilirsiniz ya da Galle Face’ten ileriye doğru giderek Colombo Plan Road’a ulaşıp, oradaki cafelerden birinde yemek yiyebilirsiniz. Bunlardan biri Barefood Garden Cafe. Çalan müzikler, atmosfer, yemekler ve dizayn gerçekten çok hoş.   

2- New Bazaar /Pettah Market
Eğer Asya havası solumak istiyorsanız kesinlikle marketin (pazar) içine dalın ama aman dikkatli olun, Hindistan gibi riskli durumlar yaşanmıyor pek ama çok dikkatli olmakta fayda var. Muhakkak bel çantası takın ve onu da gözünüzden ayırmayın, paranızı ayrı yerlere koyun, pasaportunuzu eğer kaldığınız yer güvenli ise odada bırakın eğer güvenli değilse yine üzerinizde korunaklı bir yerde muhafaza edin.  Pazarda tropikal meyveler, meyve suları, çeşitli “street food” sokak yiyecekleri satan satıcılar bulunuyor. Onun dışında elektronik veya kıyafet terlik vs gibi ihtiyaçlarınız varsa buradan çok ucuza temin edebilirsiniz. Pazarlık Hindistan kadar geçerli olan bir şey değil ama isterseniz yine de şansınızı deneyin.   

3-Mosquee Jami Ul Alfar (Red Mosque)
Pettah bölgesinde bulunan kırmızı-beyaz cami tarihi bir öneme sahip. 1909 yılında bitirilen cami Hintli Müslümanlar tarafından inşa edilmiştir. Mimar Habibu Labbe Saibu Labbe, hem tasarımını hem de inşasını üstlenmiş, Hint-İslam karışımı motiflere dayanılarak tasarlanan cami, neoklasik ve gotik görünümle restore edilmiş.

 4- Temple of Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil
Maradana bölgesi Kovil Caddesi’nde bulunan bu tapınak daha çok Tamil Nadu Güney Hindistan stili inşa edilmiştir. Enfes bir dış yapısı bulunan tapınağın içine girince de her ne kadar Hindu ya da Budist olmasanız dahi size yoğun duygular yaşattırıyor. Shiva ve diğer Hint tanrılarının heykelleri ile lotus motifini bünyesinde barındıran tapınak rengarenk oluşu ve işçiliği ile dikkat çekici. Hollandalılar tarafından savaş zamanı bu bölgeyi işgal eden ‘Thiruvilanga Nakarathar” adı ile anılan Hintli tüccarların burada Hindu bir tapınak bulunmasını gerekli görmeleri üzerine tapınak inşa edilmiştir.

5-Gangaramaya Temple
Bir Budist tapınağı olan Gangaramaya Temple birkaç bölümün birleşiminden oluşuyor. Tipik puja seramonisini, çeşitli dini motifleri ve bolca her çeşit Buddha heykeli ile fil objelerini bulabilirsiniz burada. Buddha’nın saçı burada imiş bir söylentiye göre. Bir bölümde ise altından dev bir Buddha ve etrafında çeşitli dini simgeler ile diğer tanrıların heykelleri bulunmakta. Giriş yabancılar için 300 Rs. Açık olduğu saatler ise 05.30-22.00.

6-Beira Lake
Beira Lake, Gangaramaya Temple’a çok yakın. Tapınaktan çıktıktan sonra göl kenarına gidip dinlenebilir, ördekleri pelikanları ve dev kertenkeleleleri izleyip mola verebileceğiniz sakin bir alan. Göl kirliliğinden dolayı yeşil renkli. Gölün ortasında ise Simamalaka Shrine’in bulunduğu küçük bir ada bulunmakta. Eğer Gangaramaya Temple’a aldığınız bilet yanınızdaysa veya yanınızda olmasa bile fotoğrafınız varsa buraya giriş ücretsiz, eğer bunlar yoksa da giriş 300 Rs. Yapının etrafına çevrili dizili birçok Buddha heykeli bulunmakta, gerçekten görülmeye değer. Suyun üzerinde böyle bir yapı, arkasında ise gökdelenler gerçekten değişik hisler uyandırıyor.

7-Viharamahadevi Park
Gölden sonra, yeşil sevenlerden iseniz parka gelip çimler üzerinde oturabilir veya sandal kiralayıp küçük bir gölde gezinebilirsiniz.

8-National Museum
Parka çok yakın bir mesafede olan müzeyi eğer vaktiniz varsa görmeden geçmeyin. Müze 1876 yılında İngiliz Valisi tarafından kurulmuştur. Sri Lanka’nın tarihi hakkında bilgi sahibi olacak, çeşitli sanat eserleri, kılıç ve silahlar, maskeler, ve dönemin kıyafetlerini görebileceksiniz. Açılış saatleri 09.00-18.00. Giriş ise yetişkinler için 250 Rs, çocuklar için ise 150 Rs.

9-Independence Square
Müzeden sonra ister 15 dakikalık yürüyüş ile isterseniz tuktuk ile buraya gelebilirsiniz. Sri Lanka, 04.02.1948 günü bağımsızlığını İngiltere’ye karşı ilan etmiştir. Girişte Sri Lanka’nın ilk başkanı Rt. Hon. Don Stephen ve çeşitli anıtlar bulunan dikdörtgen şekilli yapının etrafı ise huzur verici yeşil bir alan ile kaplı.

Sri Lanka-Colombo’ için 3 yanıt

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.