Kastamonu ili, batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Araçla ortalama mesafe İstanbul’dan 7 saat sürmektedir. Kuzeyinde Küre Dağları, güneyinde ise Ilgaz Dağı yer almaktadır. Sinop, Çorum, Bartın, Karabük gibi illere komşu olan Kastamonu kışın Ilgaz Dağı dolayısıyla tercih edilen bir kayak merkezi haline gelmiş durumda. Uludağ ve Kartepe gibi kalabalık kayak merkezlerindense daha sakin ve huzurlu bir yer arıyorsanız Ilgaz bunun için doğru yer. Öncelikle biraz Kastamonu’dan bahsetmek gerekirse; Kastamonu’da konaklama için biz öğretmen evini tercih ettik. Çok temiz ve odaları ferah olan öğretmen evinin fiyatları epey uygun. Kişi başı kahvaltı dahil sivil 80 TL, kamu çalışanı iseniz 60 TL.
Biz cuma akşamı yola çıkıp cumartesi sabah oteldeydik. Eşyaları bırakıp kahvaltı ettikten sonra, biraz şehri turladık. Ardından Ilgaz Dağı’na kayak yapmaya doğru yola koyulduk. Kastamonu’da gezilecek yerler neresi derseniz hepsine tek tek değinemesem de kısaca bahsedeceğim.
1-KASTAMONU’DA GEZİLECEK YERLER
- 1- Kastamonu Saat Kulesi
- 2- Kastamonu Kalesi
- 3- Hz. Pir Şeyh Şaban-i
- 4- Veli Külliyesi
- 5- Valla Kanyonu Seyir Terası
- 6- Kastamonu Müzesi
- 7-Ilıca Şelalesi
- 8-Ilgaz Dağı Milli Parkı
2-YÖRESEL LEZZETLER
Kastamonu, yemek bakımından ise fazla etçil! Eğer vejeteryansanız benim gibi mercimek çorbası (ki o bile ilik suyuna idi) ve roka ile beslenip tuhaf bakışlara maruz kalıyorsunuz 😀 Ama etçil biri iseniz ben yemedim tabi ama yemeden dönmemeniz gereken yemekler; etli ekmek, devrekani mantısı, bandurma, simit tiridi, ala pilavı, kuyu kebabı, pastırma ve çekme helva.
Banduma, Kastamonu yöresine ait çok da alışık olmadığımız bir yemek türü aslında. Önce hindi suyu kaynatılıp, bu sudan bir hamur oluşturularak pişirilen hamurun içerisine hindi parçaları, ceviz konup tekrar fırına veriliyor, ardından eritilmiş tereyağı ile birlikte servis ediliyormuş. Simit tiridi ise önce bir hamur oluşturulup, bu hamur elma pekmezinden oluşturulan suda kaynatılıyormuş. Daha sonra ise bu simitler fırında pişiriliyor ve bir tabağa alınıp üzerine de kaynatılmış kemik suyu katılark üzerine de sarımsaklı yoğurtla servis yapılıyormuş.
Biz cumartesi akşamı tarihi Nurullah Çorbacısı‘nda yemeğimiz yedik. Çok hasta olduğumdan mecburen ilikli mercimek çorbası ile rokadan oluşan akşam yemeğim lezizdi. 🙂 Gruptaki diğer kişiler de asıl yöresel yemeklerden çok memnun kaldılar. Kastamonu’ya giderseniz burada yemek yiyin mutlaka.
3-ILGAZ KAYAK MERKEZİ PİSTLERİ
Gelelim kayak kısmına. İşte en keyifli noktası burada başlıyor. Ilgaz Kayak Merkezi milli parkın içerisinde yer alıyor. Kayak veya snowboard yapanlar için uygun bir yer. Alanda 3 adet pist bulunuyor. Yeni öğrenenler için, orta seviyeler için ve ileri seviyede olanlar için.
Başlangıç ve orta seviye için iyi bir pist iken, ileri seviye kayak/snowboard yapanlar için çok fazla pist alternatifi bulunmamakta. Bu anlamda da daha zorlayıcı bir parkur istiyorsanız burayı tatmin edici bulmayabilirsiniz. Yine de telesiyej ile yukarı çıktığınızda Zirve Cafe’nin sağ tarafında teleski çıkışı bulumakta. Aşağıya doğru kaydıktan sonra ilk soldan devam ederseniz, burası biraz daha heyecan katıyor. Zirve Cafe’nin hemen yanından inen dik parkur ise ileri seviye için. Ben bu sene oradan ilk defa kaydım. Şu zamana kadar cesaret edemiyordum ancak bir kere alışınca zamanla oturuyor. Nitekim uyluk kaslarınız da slolom (kayarken S çizerek hızı kontrol etmek) yaparken bir hayli çalışıyor 🙂
4- KAYAK FİYATLARI
Öncelikle biraz fiyat bilgisinden bahsedeyim. Günlük kayak kiralama bedelleri 50 TL. Günlük telesiyej-teleski sınırsız çıkışlar ise 60 TL+ 10 TL (depozito bedeli) İsterseniz yine 50 TL’ye kıyafet de kiralayabilirsiniz. Fiyatlar tüm kayak merkezlerine göre çok daha uygun. Çok popüler bir kayak merkezi olmadığındandandır belki de bilemiyorum ama memnun kalacağınızdan eminim. Zira ben her seferinde mutlu dönüyorum 🙂
5-KONAKLAMA
Örsem Ankara Üniversitesi tesisleri, Etap Altınel Dağbaşı Otel, Kayak Federasyonu Tesisleri, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Misafirhanesi, Doruk Otel ve Zirve Kafe gibi çeşitli konaklama yerleri bulunmakta.
Ilgaz otellerine ise buradan ulaşabilirsiniz.
6-HAVA ŞARTLARI
ılgaz sezonu Aralık ayında başlayıp Nisan sonu gibi sona eriyor. Bu aydan sonra karlar erimeye başlıyor. Hava durumuna gelirsek Ilgaz’da her an her şey olabilir hiç belli olmadığı gibi, tahminleri de her seferinde yanıltıyor. Cumartesi günü kar yağışlı, soğuk ve sisli bir hava varken ve bu durum bizi biraz üzmüş iken, ertesi gün yağışlı gözükmesine rağmen günlük güneşlikti. Tabi güneşi gören ben mutluluktan havalara uçuyordum. Kayak yapanlar bilirler, güneşli bir havada kayak yapmanın tadı bir başkadır.